Saker som jag hatar, del 2

Filmfodral som inte passar in!
För ett tag sedan köpte vi hem en bluerayspelare och det var ett erbjudande om att man skulle få med åtta filmer om man köper spelaren. Filmerna skulle bli hemskickade i efterhand.
När de tillslut kom, så såg det ut såhär:


Alla jävla filmer är i samma fodral! Hur sjutton ska man sortera det i sin filmsamling?
Om man köper en box, så ska det se ut såhär
eller såhär


Alltså så att man kan enkelt plocka ut filmerna enskilt ur boxen och sortera efter eget behag! Det är det absolut bästa.
En annan sak är att man sällan vet hur boxen är uppbyggd om man köper den över internet. Man kan tro att man ska få en box med enskilda dvdfodral, när man egentligen får något i den här stilen
Just dessa boxar är okej, för att de ändå går under samma sortering. Tillbaka till Framtiden 1-3 ska ändå vara bredvid varandra, precis som Jurassic Park 1-3. Och Bröderna Marx skulle jag också sortera under "Marx" oavsett vad filmerna heter.
Men sen kan det se ut såhär, och det är det värsta jag vet.Detta är en Kubrickbox med drygt tio filmer. Inte något sätt att sortera det på, för inte fan går man på "Kubrick". (man kan inte ta regissörers namn som sorteringsplan, eftersom rockyfilmerna har olika regissörer, men behöver stå bredvid varandra.)
Om man har oturen att en sån här box dimper ner i ens brevlåda, finns det inget annat att göra än att sortera den bäst man kan i sopkorgen.
Sen finns det fodral som inte alls passar in! Bluerayfilmernas fodral ser skit ut med sin korthet och blåa kanter, men de får iallafall plats. Det är inte fallet för många VHSfilmer.

Det här är Spindelmannen på VHS. Jämför den med ett vanligt VHSfodral! Den är enorm! Den är tillochmed så stor att den inte fysiskt får plats i min samling. Då får filmen bo i en låda istället.


Detta är min fina film Evil Ed. Som ni ser, ser den alldeles okej ut. Problemet kommer när den syns från sidan.
Ser ni? Den är bara hälften så bred som en vanlig dvdfilm. Och som ni ser så ser det helt cp ut i min samling.
Och det hatar jag.

Saker som jag hatar, del 1

Folk som inte har koll på hur många resor de har kvar på busskortet.
Jag åker buss fyra gånger om dagen. Till stan, till skolan, från skolan och hem. Som ni säkert förstår gäller det att tajma bussarna och om man kommer någon minut senare än planerat kan man behöva gå. Det är fan jobbigt nu när det kalla -26 gradersvädret dragit övet Umeå.
Och varför blir det så att jag ibland missar bussen? Jo, för att folk inte har koll på att deras busskort tagit slut! Först går de in i bussen, kör kortet mot läsaren som blinkar rött, de säger "Oj!", går till busschauffören och säger "Jaha, det var tomt. Jag vill köpa en resa förresten. Nä, förresten. Jag vill ha tio resor, nu när jag ändå köper. Eller hur många resor får jag för 200 kronor? Jaha okej, då köper jag femton resor. Va, tar ni inte kontant? Okej, vänta. Ska bara plocka fram kortet. Men, vad konstigt! Det borde funka! Va, tar ni inte electronkort? Vad kan jag göra då? Vb ub till 72322? Okej vänta då. ... Det kommer inget tillbaka. Vad sa du? Får jag bara gå in? Tack så mycket"
Därför missar jag bussen och behöver gå i tusen år. Det hatar jag.

Schindler's List

Fy vad duktig man kan vara ibland.
Ni vet då man väljer att se filmer som Shindler's List istället för Blackenstein, Vampire Girl Vs Frankenstein Girl och Santa Slay. Visst känner man sig så himla bra då?
Jag och min flickvän valde att se Schindler's List pågrund av att vi hade besök av en jude som tillbringade sin ungdom på nio olika koncentrationsläger och nämnde den här filmen ett antal gånger. Jag visste vilken film det var och att den var #6 på IMDBs 250 bästa filmer-lista. Och någongång måste man väl ändå se "bra" filmer också.
Schindler's List är inte lätt att skriva en recension på, eftersom jag är alltför van vid att skriva om lite "campy" filmer. Det är inte den här på någon nivå.

Steven Spielberg har fångat förintelsen på ett mästerligt sätt genom den svartvita synvinkeln ifrån Oskar Schindler. Filmen blir genast mer intressant om man vet vem Oskar Schindler var. Det visste inte jag och filmen gav en ganska svag presentation av honom. Väl en timme in i filmen förstod jag vem och hur han var. Han är alltså mannen som räddade runt elvahundra judar från koncentrationsläger genom att köpa dem för egna pengar. Vilken kille, va!
Jag har också ett ganska stort problem, som förstör många filmer för mig. Jag har väldigt svårt att se skillnad på människor jag inte sett tidigare. Tillexempel Casino Royale förstördes rejält för mig för att jag trodde att superskurken och James Bond var samma människa. Förvirringen när de träffades sen, alltså.
Det problemet var nog det som sabbade mest. Filmen är som alla vet mästerlig eftersom den vann sju Oscars och var nominerad till tolv, så det är rätt uppenbart att det bara var jag som var förvirrad av de olika karaktärerna att hålla reda på. Men när jag, två timmar in i filmen, hade sorterat alla karaktärer ifrån varandra och fått koll på dem var filmen rent ögon/hjärn-godis.
Kort och gott - Om du har cirkus tre timmar att spendera framför en film om förintelsen sedd ur tyskarnas ögon och svårt att hålla reda på ansikten, så rekomenderar jag Führerns Elit och Swing Kids istället. Om du är ute efter en film om förintelsen så ska du se La Vita é Bella eller avsnitt nio av Band of Brothers. Om du däremot har tre timmar över och kan skilja ansikte från ansikte så är Schindler's List ett bra val.

Bröder framför Brudar del: 3

Efter mycket trassel med redigeringen (som vanligt) så är filmen äntligen klar.
Ljudet/ljuset fungerar sådär och manuset tappade logik när några repliker glömdes bort, men filmen är klar. Ni hittar den här.