Schindler's List

Fy vad duktig man kan vara ibland.
Ni vet då man väljer att se filmer som Shindler's List istället för Blackenstein, Vampire Girl Vs Frankenstein Girl och Santa Slay. Visst känner man sig så himla bra då?
Jag och min flickvän valde att se Schindler's List pågrund av att vi hade besök av en jude som tillbringade sin ungdom på nio olika koncentrationsläger och nämnde den här filmen ett antal gånger. Jag visste vilken film det var och att den var #6 på IMDBs 250 bästa filmer-lista. Och någongång måste man väl ändå se "bra" filmer också.
Schindler's List är inte lätt att skriva en recension på, eftersom jag är alltför van vid att skriva om lite "campy" filmer. Det är inte den här på någon nivå.

Steven Spielberg har fångat förintelsen på ett mästerligt sätt genom den svartvita synvinkeln ifrån Oskar Schindler. Filmen blir genast mer intressant om man vet vem Oskar Schindler var. Det visste inte jag och filmen gav en ganska svag presentation av honom. Väl en timme in i filmen förstod jag vem och hur han var. Han är alltså mannen som räddade runt elvahundra judar från koncentrationsläger genom att köpa dem för egna pengar. Vilken kille, va!
Jag har också ett ganska stort problem, som förstör många filmer för mig. Jag har väldigt svårt att se skillnad på människor jag inte sett tidigare. Tillexempel Casino Royale förstördes rejält för mig för att jag trodde att superskurken och James Bond var samma människa. Förvirringen när de träffades sen, alltså.
Det problemet var nog det som sabbade mest. Filmen är som alla vet mästerlig eftersom den vann sju Oscars och var nominerad till tolv, så det är rätt uppenbart att det bara var jag som var förvirrad av de olika karaktärerna att hålla reda på. Men när jag, två timmar in i filmen, hade sorterat alla karaktärer ifrån varandra och fått koll på dem var filmen rent ögon/hjärn-godis.
Kort och gott - Om du har cirkus tre timmar att spendera framför en film om förintelsen sedd ur tyskarnas ögon och svårt att hålla reda på ansikten, så rekomenderar jag Führerns Elit och Swing Kids istället. Om du är ute efter en film om förintelsen så ska du se La Vita é Bella eller avsnitt nio av Band of Brothers. Om du däremot har tre timmar över och kan skilja ansikte från ansikte så är Schindler's List ett bra val.

Kommentarer
Postat av: V

Schindler's List är helt jävla facking underbar! Hade du inte sett den tidigare? Det är en av de grymmaste filmerna jag vet.

2011-02-12 @ 14:11:43
URL: http://fallingdrapery.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (din jävla nolla)

URL/Bloggadress:

Kommentar: