Stumfilmer

Har ett tips till er som vill börja upptäcka världen innan det fanns fatsuits och Adam Sandler. Tillochmed innan ljudfilmer.
Ja, vad är en bra start för stumfilmer? Börja såhär.
Singing in the Rain är ett bra val att börja med, bara för att se hur inspelningen vid en stumfilm går till. Det kan öppna ert intresse lite grann, nog för att se er första långfilm.
Fortsätt sedan med Moderna Tider, Charlie Chaplins allra bästa. Den här filmen behöver inget snack och man kan titta på en film endast ljudsatt av ett piano samtidigt som man garvar tungan av sig. Nu när du börjar upptäcka världen är det dags att se
Call of Cthulhu. Den här filmen är lite speciell. Det är en stumfilm och ser verkligen ut att vara från början av tjugotalet, men faktum är att den är från 2007. Här är handlingen mer självklar än många andra stumfilmer och det är en grym film att se som sin första stumskräckis. Sen kan du äntligen hoppa in i den riktiga smeten som är stumfilm;
Nosferatu. Det är nog den mest välkända skräck-stumfilm en och det ska även vara den första filmatiserade (överlevande) versionen av Dracula. På grund av copyrightproblem behövde Dracula byta namn till Greve Orlok och hela filmen till Nosferatu. För att vara så gammal som den faktiskt är, så är den jäkligt välgjord och skrämmande. Men det finns väl ingenting jag kan säga som inte redan är sagt. Skuggorna ligger perfekt, dörrarna som är formade efter Grevens kropp och hans ögon tillsammans med fingrar kan ge vem som helst rysningar. Tänk en blandning av Béla Lugosi i White Zombie och Freddy i Terror på Elm Street.
Nu älskar du förmodligen stumfilm och det är bara att fortsätta hur du än vill. Fler Chaplin eller kanske The Cabinet of dr. Caligari. Helt upp till dig.
Fortsätt se gamla filmer, så lever den ofärgade eran vidare.

Kommentarer
Postat av: Axel

Greve Orlok*

2010-10-29 @ 11:49:05
URL: http://gondola.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (din jävla nolla)

URL/Bloggadress:

Kommentar: