Jaha, nu äre jul igen och igen.

Jag har tipsat om några julfilmer som inte alltid är så vanliga vid jul. Jag kan lyckligt säga att jag fick tjugo stycken att sätta sig ner och se "Santa Claus Conquers the Martians" i fredags. En del förstod den inte riktigt och valde istället att sova eller smsa. Men nog fanns det vissa som garvade åt den eller åt mig som log strålande genom hela filmen.
Men vad brukar man egentligen se på julen? Nu kör vi på tre filmer man brukar se vid julen och som håller sig uppe som tradition från år till år.Gremlins
Vadå? Ser inte ni på Gremlins varje år? Kanske bara jag då. Men, man kan alltid starta traditioner! Spring och köp Gremlins på DVD och plocka fram den varje jul i framtiden.
Den här filmen börjar som en familjefilm. Jullåtar spelas och flera familjer tillbringar sina juldagar med varandra på den lokala isskridskobanan. Julklappsshopping är i högsta hugg och en medelålders uppfinnare söker efter en perfekt julklapp till sin son.
Han kommer in i en kinesisk affär fylld med bråte, men det är där han hittar Mogwai. Mogwai är en liten, lurvig varelse med gigantiska öron och han sitter på en bänk och sjunger. Nog fan måste det här vara den perfekta presenten! Han ber om att få köpa den, men kinesen tvekar. Han tror inte att uppfinnaren kan hålla efter de tre viktiga reglerna. Få inte Mogwai i ljus, ha vatten borta från honom och mata honom aldrig efter midnatt.
Sonen får sin julklapp och blir överlycklig, men på något sätt lyckas han bryta mot varenda regel på bara en kväll. Han märker att Mogwai rycker till av ljus och sen råkar han spilla vatten över honom. Då blir det en riktig fest. Mogwai ligger och skriker på marken samtidigt som små hårbollar flyger ut ur hans rygg. Hårbollarna får snabbt öron, händer, fötter och blir flera nya Mogwais. Men de är inte tama, utan elaka.
Klockan är över midnatt och vår huvudperson ligger i sin säng och tittar på Invasion of the Body-Snatchers (blanda inte ihop den med Body Snatchers) när de elaka Mogwaiarna hittar egen mat och börjar äta.
Alla Mogwais förutom originalet förvandlas till galna partyprissargremlins som tar över staden. Det är nu filmen sätter igång sig på riktigt och den klassiska historien upprepas med att vår hjälte som är den enda som vet sanningen försöker varna en stad som inte vill lyssna. Men det är inte som de andra liknande filmerna. Nä, den här gången hejar man på monstren!
De förstör en hel stad, dödar ett flertal människor och saknar motiv helt och hållet. De vill bara ha det roligt.
En del kallar den här för en julfilm och en del för en halloweenfilm. Jag kallar det för "se-den-när-fan-du-vill-film".
Om du vill skratta åt morbid dagishumor uppspelad av mekaniska dockor (det är faktiskt en genre i sig) så rekommendrar jag den här hårt. Om du vill se en film som passar till högtider så är det ett mellanfall. Inte nog julig för jul, inte nog läskig för halloween men nog fan behöver man väl inte bara se julfilmer när det är jul?Ensam Hemma
Om ni inte sett Ensam Hemma så har ni förmodligen aldrig haft en barndom. Filmer om överdrivet smarta ungar som lurar dumma vuxna är en klyscha nu för tiden och att ni förmodligen är less efter Spy Kids, Superbabies: Baby Genius 2 och vissa delar av Jurassic Park, men kom ihåg att det här är "farfarn" för hela genren. Så det är bara att titta, svälja innehållet och njuta av smaken.
En familj med lite för många medlemmar ska åka iväg på julsemester till Frankrike i en vecka, men glömmer i all hast bort ett av barnen; Kevin. Han blir inte ihågkommen förrän resten av familjen redan sitter på planet (märkte de inte att de hande en biljett extra) och då är det försent! Den åttaårige Kevin får leva själv i huset tills föräldrarna kommer tillbaka. Låter som ett enormt problem, men Kevin kan ta hand om sig själv. Han strosar runt, lagar egen mat, tvättar kläder och klarar faktiskt av allting som krävs. Men det blir alltid problematiskt när två tjuvar bestämmer sig för att göra inbrott i hans hus.
Nu gäller det för översmarta Kevin att bygga fällor genom hela huset för att de inte ska få tag på honom och det är här filmen börjar! Att se alla helknäppa fällor utlösas precis enligt Kevins sjuka planering är helt fantastiskt. Gräsklippare över skallen, klot i huvdet, häftstift i fötterna och precis allt går enligt planerna.
Som julfilm för barn är den här helt och hållet pefekt. Jultemat skiner rätt genom allting och det är alltid kul att se smarta barn skada vuxna.
Tänk er motsatsen! En film där ett gäng vuxna sätter upp fällor för att skada dumma barn. Manusidé? Kanske.Karl-Bertil Jonssons Julafton
"Gremlins? Ensam Hemma? Vad sjutton är det för julfilmer? Sånt tittar ju inte jag på! Nä, ge mig lite riktiga julfilmer!" tänker ni säkert. Okej, visst! Det är inte mycket till film, eftersom den bara är tjugofem minuter lång men det är nog ett måste att snacka om Karl-Bertil Jonnsons Julafton.
Jag tänker faktiskt inte berätta handlingen, för herregud, alla har serr Karl-Bertil Jonssons Julafton. Alla kan tillochmed läsa med i varenda replik! Jag kan bara berätta om mina egna åsikter.
Den här kortfilmen är ett måste för mig under julen. Faktiskt viktigare än både skinka och julgran. Skinkan kan jag göra ett inlägg om sen.
Visst, den är fylld med socialistisk propaganda som vi alltid blev matade med som barn, men det känns mer okej vid jul.
Finns egentligen ingenting att säga om den här som inte redan är sagt, men nu har jag iallafall nämnt en riktig klassiker och ett väl utfört arbete ger en inre tillfredsställelse och är den grund varpå samhället vilar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (din jävla nolla)

URL/Bloggadress:

Kommentar: