Frankenstein

Jag garanterar att ni alla har hört talas om Frankensteins Monster. Monstret som är tillverkat av döda människor. Ja, ni alla kan historien.
Dr. Frankenstein är en foskare som försöker väcka de döda till liv. För sina experiment springer han och sin kutryggiga medhjälpare runt för att hitta döda kroppar. Han använder de friska delarna i de döda människors kropp för att sy ihop en hel människa. Tillslut är det bara en hjärna kvar. Frankensteín och hans medhjälpare bryter sig in i ett universitet för att stjäla en. Medhjälparen tar sig in genom ett fönster och hittar två hjärnor i glasbehållade. Han väljer en hjärna med texten "Frisk hjärna", men råkar tappa den. Utan annat val stjäl han istället en hjärna med texten "Sjuk hjärna", utan att berätta det för Frankenstein.
Frankenstein bygger ihop den konstgjorda människan och väcker honom till liv med hjälp av en blixt. Men allt går fel och allt Frankenstein skapat är ett monster. Frankensteins monster flyr labbet och beger sig in i staden där han måste lära sig att använda en sjuk hjärna, en ny kropp och lära sig att anpassa sig till den levande världen igen.

Frankenstein är klassikern över alla klassiker. Inte bara är det en av de mest välberättade skräckfilm som gjorts, utan det är även allas våran Boris Karloffs första film. Vi alla (skräckfantaster) kan historien om hur Karloff fick rollen. Först ville Universal ha Béla Lugosi i rollen som Monstret, men Lugosi sa nej. Han ville inte ha massa smink över ansiktet och inte ha några repliker. Då hittade Universal Karloff istället som självklart ställde upp. Karloff blev extremt populär över hela jorden, inte bara för sitt skådespeleri, utan även för att han visade att man kunde bli stor även fast man passerat fyrtio.
Lugosi blev nerknuffad ifrån sin pedestal och Karloff tog platsen. Nu gick alla skräckfilmsroller till Karloff istället för Lugosi, och när de väl spelade tillsammans i filmer (så som The Raven) så var alltid Lugosi Karloffs "sidekick".
Man förstod verkligen att Lugosi ångrade sitt beslut när han spelade Frankenstlöst mästerverk.eins monster i filmen Frankenstein meets the Wolfman.
Den här filmen var så vågad för sin tid att man inte kan låta bli att älska den. Scenen där Monstret dödar den lilla flickan är helt sjuk.
Monstret träffar en flicka som inte är rädd för honom och de går ner till en sjö för att kasta sten. Monstret skrattar åt hur stenarna sjunker i vattnet, och när stenarna tar slut så väljar han att istället kasta i flickan. Jag trodde att flickan skulle klara sig, men hon drunknar. Det var så brutalt att de valde att klippa bort den scenen inför biopremiären. Däremot finns den kvar på dvdutgåvan.

Även om du inte gillar skräck så är det här en film man måste se. En klassisk historia blir en klassisk film som blir ett tidlöst mästerverk.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (din jävla nolla)

URL/Bloggadress:

Kommentar: